Secondary menu

Broadcasting Guidelines

Printable PDF version


Seal of the Broadcast Arbitrator

FEDERAL GENERAL ELECTION OCTOBER 19, 2015

ISSUED AUGUST 3RD 2015 BY THE BROADCASTING ARBITRATOR

Suite 5300
Toronto-Dominion Bank Tower
Toronto, Ontario
M5K 1E6

Tel: 416-601-7620
Fax: 416-868-0673
Cell: 647-588-7620


Introduction

The following guidelines have been issued in conformity with section 346 of the Canada Elections Act, S.C. 2000, c. 9.

These guidelines are intended to clarify the responsibilities of broadcasters in allocating time to federal political parties for partisan political broadcasts during the current federal general election.

A copy of these guidelines can be found on the Elections Canada Web site at www.elections.ca.

These guidelines deal only in passing with broadcasting time made available to candidates and with other kinds of political broadcasting. Those matters generally fall within the authority of the Canadian Radio-television and Telecommunications Commission (CRTC), as are questions about the political broadcasting requirements of the Broadcasting Act and regulations. A copy of the CRTC guidelines regarding the federal election can be found on the CRTC's Web site at www.crtc.gc.ca.

The Broadcasting Arbitrator is Mr. Peter S. Grant. He can be reached by telephone, cellphone or fax at the numbers listed above or by e-mail at pgrant@mccarthy.ca.



PART 1
Allocation of and Entitlement to Broadcasting Time

Question 1. What is the obligation of broadcasters with regard to offering time for sale to political parties?

Answer: Sections 335, 339 and 343 of the Canada Elections Act, taken in combination, require that each broadcaster must make available, for purchase by registered and new political parties, 390 minutes of broadcasting time, during prime time, in the period beginning with the issuance of the writs and ending at midnight on the day before election day.

The period within which political parties have a right to purchase such time, therefore, ends at midnight on Sunday, October 18, 2015. If the broadcaster is affiliated with a network, the 390-minute obligation is shared in accordance with the agreement between the broadcaster and its network.

Question 2. Does this obligation apply to specialty programming services as well as to radio and television stations? What about pay television services?

Answer: This obligation applies not only to AM and FM radio stations and to television stations, but also to specialty television services licensed by the CRTC and carried by cable, satellite and MDS systems. However, the obligation does not apply to pay television services, since they are prohibited from carrying advertising material by paragraph 3(2)(d) of the Pay Television Regulations, 1990.

Question 3.  Does this obligation apply to broadcasting services offered through mobile devices or over the Internet?

Answer: No. The term “broadcaster” is defined in the Canada Elections Act to mean “a person who is licensed by the Canadian Radio-television and Telecommunications Commission under the Broadcasting Act to carry on a programming undertaking.” The CRTC has exempted broadcasting undertakings from the requirement to obtain a licence when their broadcasting services are a) delivered and accessed over the Internet, or b) delivered using point-to-point technology and received by way of mobile devices. Hence, these undertakings are not obliged to make time available for purchase by political parties, although they are free to do so.

Question 4. Does this obligation apply to the community channels offered by cable television systems?

Answer: No. The obligation applies only to programming undertakings, not to distribution undertakings, which include cable television systems.

Question 5. What is “prime time” for the purposes of the Canada Elections Act?

Answer: “Prime time” is defined in section 319 of the Act as:

Radio:
6:00 a.m. to 9:00 a.m.
Noon to 2:00 p.m.
4:00 p.m. to 7:00 p.m.

Television: 6:00 p.m. to midnight

Question 6. What rules apply to a broadcaster that serves more than one time zone?

Answer: Almost all of the specialty television services and some of the conventional radio and television networks serve more than one time zone. In such cases, prime time should be interpreted as extending from 6:00 p.m. (local time) in the easternmost locality served to midnight (local time) in the westernmost locality served.

Question 7. How are the 390 minutes allocated among the parties?

Answer: By virtue of the order issued by the Broadcasting Arbitrator on June 23,  2015,  the 390 minutes have been allocated as follows:

Political Party min:sec
Conservative Party of Canada 107:00
New Democratic Party 78:30
Liberal Party of Canada 45:30
Green Party of Canada 20:30
Bloc Québécois 16:30
Marxist-Leninist Party of Canada 9:30
Christian Heritage Party of Canada 8:30
Libertarian Party of Canada 8:00
Communist Party of Canada 7:30
Rhinoceros Party 7:30
Canadian Action Party 7:30
Pirate Party of Canada 7:30
Progressive Canadian Party 7:30
Animal Alliance Environment Voters Party of Canada 7:30
Marijuana Party 7:00
United Party of Canada 7:00
Party for Accountability, Competency and Transparency 7:00
Seniors Party of Canada 6:00
Democratic Advancement Party of Canada 6:00
Forces et Démocratie 6:00
Canada Party 6:00
Bridge Party of Canada 6:00
Total 390:00

Question 8. Can a party lose its allocation?

Answer: Yes. If a party listed above does not have an endorsed candidate in at least one electoral district listed on the list of confirmed candidates published on September 30, 2015, the time allocated to that party will lapse on that date and will not be reallocated.

Question 9. Are there any limits on how much a broadcaster can charge a party or a candidate for the purchase of time?

Answer: Yes. By virtue of paragraph 348(a) of the Canada Elections Act, the rates a broadcaster may charge a political party, a candidate or any person acting on their behalf must not exceed the lowest rates charged for equal amounts of equivalent time made available to any other persons at any time within the same advertising period.

Question 10. What happens if a party wants to buy time in a particular program, but the broadcaster says that it is already sold out in that time period?

Answer: Provided the party has followed the notice requirements set out below, the broadcaster may be forced to pre-empt other advertisers to accommodate the party's needs.

Question 11. What happens if a party wants to buy time from a station or network that is in excess of its entitlement, as listed above?

Answer: The above allocation of time does not operate as a “cap” on the time that a party can purchase. In fact, there are a number of situations in which a broadcaster may choose to sell time to a party that would be outside the allocation entitlement. For example:

In each of these cases, the time falls outside the allocation entitlement, and it is at the discretion of the broadcaster whether to sell such time to the party. If sold to the party, such time does not count against a party's allocation entitlement, and a party is free to buy such time provided it stays within its overall election spending limits.

Question 12. Can a broadcaster sell extra time to one party but refuse to sell it to another?

Answer: No. In the situations listed above, it is at the discretion of the broadcaster whether to sell such time to a party. However, it cannot sell extra time to one party and refuse to sell it to other parties, if asked. In this case, the requirement in the broadcasting regulations that broadcasters allocate time to the parties “on an equitable basis” applies, and a broadcaster cannot discriminate in favour of one party over another.

Question 13. Does the allocation above apply to time purchased by individual candidates or groups of candidates?

Answer: No. The 390 minutes allocated under the Act apply to political parties only. Time purchased by a candidate for his or her own use is not affected by Parts 1, 2 or 3 of these guidelines, and does not form part of the allocated time.

Question 14. Can a political party purchase time on an American radio or television station?

Answer: No. Section 330 of the Canada Elections Act prohibits placing political ads on any broadcasting station outside Canada.


PART 2
Procedure for Booking Broadcasting Time

Question 15. Who can purchase broadcast time for political parties?

Answer: The allocated broadcasting time may only be purchased by the parties listed below, and only through their chief agent or other persons whom they have designated and whose names they have given to Elections Canada.

Question 16. Who are the parties' authorized agents?

Answer: The parties' chief agents, or their authorized agents for the purchase of broadcasting time, as given to Elections Canada, are listed in the following table:

AUTHORIZED AGENTS FOR THE BOOKING OF BROADCASTING TIME
PARTY COMPANY CONTACT ADDRESS PHONE EMAIL
Conservative Party of Canada PHD Media Fred Auchterlonie 96 Spadina Ave., 7th floor
Toronto, ON
M5V 2J6
416-324-1772 fred.auchterlonie@phdmedia.com
New Democratic Party AMEN Création Inc. Carl Grenier 332, avenue Chester
Mont-Royal, QC
H3R 1W5
514-862-2636 carlgrenier@me.com
Liberal Party of Canada M2 Universal
Bensimon Byrne
Sara Hill
Karen Reith
Thomas Shadoff
Alex Gillespie
10 Bay St.
Toronto, ON
M5J 2S3   420 Wellington Street W.
Toronto, ON
M5V 1E3
416-594-6320
416-643-4923
416-927-3205
416-922-2211
# 3276
sarah.hill@m2universal.ca
karen.reith@m2universal.ca
thomas.shadoff@bensimonbyrne.com alex.gillespie@bensimonbyrne.com
Green Party of Canada Clear Media.tv Inc. Ugis Zvilna 703 Evans Ave., Suite 500
Toronto, ON
M9C 5E9
416-526-1111 uz@clearmedia.tv
Bloc Québécois   Maxime P-Charbonneau 3730, boul. Crémazie Est, Suite 502
Montréal, QC
H2A 1B4
514-526-3000 #256
514-814-4995
mpcharbonneau@bloc.org
Marxist-Leninist Party of Canada   Nick Lin 1867, rue Amherst
Montréal, QC
H2L 3L7
416-253-4475 media@mlpc.ca
Christian Heritage Party of Canada   Peter Vogel Box 127
Orono, ON
L0B 1M0
289-600-4845 chpdevelopmentdir@gmail.com
Libertarian Party of Canada Root & Branch David Clement    2464 Post Road #3 Oakville, ON
L6H0J2
905-220-0704 david@rootandbranch.co
Communist Party of Canada   Johan Boyden 290A Danforth Ave.
Toronto, ON
M4K 1N6
416-469-2446 info@cpc-pcc.ca
hello.johan@gmail.com
Rhinoceros Party   Jean-Patrick Berthiaume 2705, rue Laurier
Montréal, QC
H1Y 1Y8
438-877-8177 cacereco@gmail.com
Canadian Action Party   Heather Karl 37 Darras Court
Brampton, ON
L6T 1W7
905-793-5572 heatherkarl44@gmail.com
Pirate Party of Canada The Pirate Party of Canada Fund Roderick (Ric) Lim James Phillips 3-212 Henderson Hwy, Suite 155
Winnipeg, MB
R2L 1L0
Mr. Lim:
204-345-5434
ric.lim@pirateparty.ca
james.phillips@pirateparty.ca
Progressive Canadian Party   Macdonald-Cartier PC Fund
c/o Hon. Sinclair M. Stevens
730 Davis Drive,
Suite 200
Newmarket, ON
L3Y 2R4  
905-853-8949 smstevens@epla.net
Animal Alliance Environment Voters Party of Canada   Stephen Best 151 Clairfields Drive East, Unit 31
Guelph, ON
N1L 1P5
416-476-6731 sbest@stephenbest.ca
Marijuana Party   John Akpata 133 Spruce St. Unit 2
Ottawa, ON
K1R 6P1
613-240-7550 spokenwordguru@gmail.com
United Party of Canada   Rod Morley 389 Dundas St. Apt #401
London, ON
N6B 3L5
519-434-1859
519-872-0008
rmorley1@sympatico.ca
Party for Accountability, Competency and Transparency   Michael Nicula 411-637 Lake Shore Blvd.W
Toronto, ON
M5V 3J6
416-598-7777 mnicula@votepact.ca
Seniors Party of Canada   James N. Fairbairn 31 Baymark Road
Thornhill, ON
L3T 3Y4
416-729-9344 jfairbairn@kutugold.com
Democratic Advancement Party of Canada   Wayne Hopwood 83 Ogmoor Crescent SE
Calgary, AB  
T2C 2E8
403-875-1116 waynehopwood@hotmail.com
Forces et Démocratie   Catherine Lavoie 57, avenue Léonidas Sud
Rimouski, QC
G5L 2T3
866-931-5397 c.lavoie@forcesetdemocratie.org
Canada Party   Austin D. Thomas 26-110 Banyan Crescent
Saskatoon, SK
S7V 1G7
306-241-9385 austin.thomas@gmail.com
Bridge Party of Canada   Ken C. Finkleman 70 Howland Avenue
Toronto, ON
M5R 3B3
416-560-3712 ken.finkleman@gmail.com

Question 17. What is the deadline for the parties to give notice to broadcasters of their purchase preferences?

Answer: No later than ten days after the issue of the writs, i.e. no later than August 12, 2015, and subject to the five-day rule described in the response to Question 19, each political party must submit a notice in writing to each broadcaster and each network from which it intends to purchase time. The notice sets out the proportion of commercial time and program time the party prefers as well as the days and hours when that time, so proportioned, is to be made available.

Question 18. What is meant by “commercial time” and “program time”?

Answer: Subsection 344(1) of the Canada Elections Act defines “commercial time” as periods of two minutes or less during which a broadcaster normally presents commercial messages, public service announcements, or station or network identification. The same subsection defines “program time” as periods longer than two minutes during which the above types of messages are not normally presented.

The distinction between commercial time and program time arose in the past because the CRTC considered political messages of two minutes or less to count as commercials for the purpose of its limitation of commercial time on radio and television stations. Messages longer than two minutes did not count as commercials.

In 2009, the CRTC removed all restrictions on advertising time limits for conventional television broadcasters. Thus, the distinction between commercial time and program time is no longer relevant for CRTC purposes.

Question 19. What is the five-day rule, and how does it apply?

Answer: Under subsection 344(2) of the Canada Elections Act, a party cannot obtain the broadcasting time that is allocated to it “before the fifth day after the notice is received by the broadcaster or network operator.” This means that if a party wants to purchase broadcast time for August 7, 2015, as a matter of entitlement, it must ensure that the station or network receives its notice at least five days before that date, i.e. on August 2, 2015, the date on which the writs were issued.

Thus, even if a party sends its notice to broadcasters within ten days of the issue of the writs, as required by subsection 344(2), it will have lost its entitlement to purchase time in the period up to August 17, 2015, unless its notice to the broadcaster was received by that broadcaster at least five days in advance of the dates for which the time was requested.

These notice provisions apply only to the party's entitlement to allocated time. A party can always buy time without regard to these notice periods (e.g. before the end of the five-day notice period) if the broadcaster agrees, as discussed above in Question 11. However, the sale of such broadcasting time cannot be compelled.

Question 20. Can a party send more than one notice to a broadcaster, stating its time preference?

Answer: The best approach is to send a single notice to the broadcaster that indicates all the party's time preferences for the entire election campaign. However, if the party seeks advertising time at the beginning of the campaign, the only way to observe the five-day rule is to ensure that the broadcaster receives the notice five days before the date requested for the broadcast of the first ad.

That being said, the Canada Elections Act does not preclude a party from sending two or more notices. For example, a party might proceed as follows:

Question 21. What does a broadcaster do when it receives a notice from a party, stating its time preferences?

Answer: Every broadcaster or network operator must, within two days of receiving such a notice, consult with representatives of that party to reach an agreement on its requests. As noted earlier, to satisfy the requirements of the political parties, the broadcaster may have to pre-empt other advertisers.

A network-affiliated station should be prepared to accommodate an initial request from a party for an amount of station-controlled time that, together with the time requested from the network, exceeds that party's total allocation on the station. This is to ensure that the party can ultimately achieve its total allocation on the station if the network cannot fully accommodate its requirements.

Question 22. What happens if there is no agreement?

Answer: If no agreement can be reached within two days, the matter is referred to the Broadcasting Arbitrator, who must decide on the requests immediately and notify the parties and the broadcaster. By virtue of subsection 344(6) of the Act, the decision of the Broadcasting Arbitrator is final and binding on the party and the broadcaster.

Question 23. What does the Broadcasting Arbitrator take into consideration when making his decision?

Answer: In making his decision, the Broadcasting Arbitrator must take into account the following principles set out in subsection 344(5) of the Act:

(a) that each … party should have the freedom and flexibility to determine the proportion of commercial time and program time to be made available to it and the days on which and the hours during which that time as so proportioned should be made available; and

(b) that any broadcasting time to be made available to a … party should be made available fairly throughout prime time.

Question 24. How is the time actually booked?

Answer: Once the broadcasting time periods to be made available to the political parties have been established, normal commercial practices, including five days' notice, should apply to the actual booking of time within those time periods. When networks are involved, network time should be booked first, and as early as possible, so that stations affiliated with networks can then more effectively respond to requests for the remaining amounts of station time.

When purchasing time for the second week of the election period, the timelines described above must be abbreviated. If possible, when parties send their notices of time preferences, they should indicate that they wish to book time in that week. This will give as much notice to the broadcaster as possible.

Question 25. How long should broadcasters hold time open for booking?

Answer: Network and station operators should hold available time periods open for booking by the political parties up to October 13, 2015. After this date, they may substitute other equivalent broadcasting periods for those originally established.


PART 3
Network Free Time

Question 26. Do broadcasters have an obligation to provide free time to the political parties?

Answer: Yes, but this obligation applies only to certain networks, not to all broadcasters. This is in addition to purchasable time.

Question 27. Which networks are required to provide free time?

Answer: Under section 345 of the Act, the following radio and television networks are required to allocate the following free time periods:

Radio Minutes
CBC Radio One 120
SRC Première Chaîne 120


Television Minutes
CBC TV (English) 214
SRC-TV (French) 214
TVA 62
V Télé 62

Question 28. How is the network free time allocated?

Answer: The network free time is allocated among political parties proportionally to their paid time allocation as follows:

  CBC-TV
SRC-TV
CBC Radio One
SRC Première chaîne
TVA
V Télé
Political Party min:sec min:sec min:sec
Conservative Party of Canada 58:30 33:00 17:00
New Democratic Party 43:00 24:00 12:30
Liberal Party of Canada 25:00 14:00 7:30
Green Party of Canada 11:00 6:30 3:30
Bloc Québécois 9:00 5:00 3:00
Marxist-Leninist Party of Canada 5:00 3:00 1:30
Christian Heritage Party of Canada 4:30 2:30 1:30
Libertarian Party of Canada 4:30 2:30 1:30
Communist Party of Canada 4:00 2:30 1:00
Rhinoceros Party 4:00 2:30 1:00
Canadian Action Party 4:00 2:30 1:00
Pirate Party of Canada 4:00 2:00 1:00
Progressive Canadian Party 4:00 2:00 1:00
Animal Alliance Environment Voters Party of Canada 4:00 2:00 1:00
Marijuana Party 4:00 2:00 1:00
United Party of Canada 4:00 2:00 1:00
Party for Accountability, Competency and Transparency 4:00 2:00 1:00
Seniors Party of Canada 3:30 2:00 1:00
Democratic Advancement Party of Canada 3:30 2:00 1:00
Forces et Démocratie 3:30 2:00 1:00
Canada Party 3:30 2:00 1:00
Bridge Party of Canada 3:30 2:00 1:00
Total 214:00 120:00 62:00

Question 29. How is the free time to be made available?

Answer: The above time must be made available, at no cost to the political parties, to broadcast political announcements and other programming produced by them or on their behalf. The scheduling of free-time programming will likely vary from one network to another. There is no requirement that the free time be made available during prime time.

Question 30. Can the free-time entitlement be lost?

Answer: Yes. If any of the parties listed above fails to nominate at least one candidate by the close of nominations on September 28, 2015, their free-time allocation lapses and will not be reallocated. Similarly, if all of the party's candidates fail to be confirmed and do not appear on the list of confirmed candidates published on September 30, 2015, thus placing the party below the candidate threshold, their free-time allocation lapses on that date and will not be reallocated.


PART 4
Content and Identification of Paid and Free-Time Messages

Question 31. On what grounds can a broadcaster decline to carry a paid or free-time political message submitted by a party?

Answer: The paid and free-time obligations of broadcasters and network operators are subject to the applicable regulations under the Broadcasting Act and to the conditions of the broadcasters' licences. This means that a broadcaster is entitled to refuse to broadcast a paid or free-time political message provided by a political party if:

Question 32. How much time should a broadcaster be given to review the political message?

Answer: The actual ad should be sent to the broadcaster for review as soon as possible, but certainly no less than 48 hours before the time of the scheduled broadcast.

Question 33. Can a broadcaster “censor” a political ad?

Answer: Unless the political ad contravenes the regulations or the licence conditions, as noted above, a broadcaster is not entitled to censor the ad.

Question 34.   Can a political ad contain a “news clip” without the approval of the broadcaster?

Answer:  Prior to the election period, broadcasters can decline to run a political ad on any grounds they choose, provided they treat all parties on an equitable basis.  However, during the election period, they are not entitled to decline an ad unless the broadcast would be in contravention of the law.  If a news clip is relatively short and is not a substantial part of the audiovisual work from which it was taken, the broadcast of the news clip in a political ad would not infringe the copyright of the owner of the audiovisual work and would not require the permission of that owner to be broadcast. Accordingly, during the election period, broadcasters are not entitled to refuse to broadcast a political ad containing a news clip that is not a substantial part of the original broadcast.

Question 35. Do political messages have to identify the party that placed the message?

Answer: Yes. Under section 320 of the Canada Elections Act, both paid and free-time messages must contain a clear identification of the party and a statement that the registered agent of the party authorized the message.

The party's identification may be an audio and/or visual identifier at the beginning or end of the message. This could include a party logo that has been registered with the Chief Electoral Officer under paragraph 368(a) of the Act or is being used consistently by the party. In the case of a television message, the logo or other identifier should be displayed in a clearly visible or legible manner for at least three seconds, either at the beginning or the end of the message.


PART 5
Other Matters

Question 36. Is there a blackout period during which no political advertising is permitted to be aired?

Answer: Yes. By virtue of section 323 of the Canada Elections Act,election advertising cannot be aired after midnight on Sunday, October 18, 2015. This means that no political advertising can be broadcast Monday, October 19, 2015, election day.

Question 37. Does the blackout period apply to messages posted on the Internet before polling day and that are still on a Web site on polling day?

Answer: No. Section 324 of the Canada Elections Act provides that the blackout provisions do not apply to messages that were transmitted on the Internet before the blackout period and were not changed during the blackout period.

Question 38. When can election results first be reported?

Answer: Prior to 2014, section 329 of the Canada Elections Act stipulated that no person could transmit the result or purported result of the vote in any electoral district of Canada to the public in another electoral district before the close of polls in that other electoral district. However, this section was repealed on June 19, 2014, by the coming into force of section 73 of the Fair Elections Act, S.C. 2014, c. 12. Therefore, there is no longer any restriction on when election results can be reported.

Question 39. At what time do local polls close?

Answer: The hours of polling for each electoral district vary depending on the time zone in which the electoral district is located.

Newfoundland, Atlantic, Central Time (other than Saskatchewan)
8:30 a.m. to 8:30 p.m.
Eastern Time
9:30 a.m. to 9:30 p.m.
Saskatchewan Time
7:30 a.m. to 7:30 p.m.
Mountain Time
7:30 a.m. to 7:30 p.m.
Pacific Time
7:00 a.m. to 7:00 p.m.

Question 40. Are there any restrictions on the broadcasting of opinion surveys during the election period?

Answer: Yes. Under section 326 of the Canada Elections Act, the first person who transmits the results of an election survey – other than a survey that is not based on recognized statistical methods – to the public during an election period, and any person who transmits them within 24 hours after they are first transmitted to the public, must also provide certain information about the survey.

In particular, if that person is a broadcaster, the following information must be provided: a) the name of the sponsor of the survey; b) the name of the person or organization that conducted the survey; c) the date on which or the period during which the survey was conducted; d) the population from which the sample of respondents was drawn; e) the number of people who were contacted to participate in the survey; and f) if applicable, the margin of error for the data.

If the person publishing the opinion survey is not a broadcaster, that person must also provide certain additional information, namely, the wording of the survey questions and the means by which a report on the survey may be obtained. Section 326 of the Act also requires the sponsor of an election survey, the results of which are transmitted to the public, to provide a copy of a written report on the results of the survey to anyone on request. Any fee must not exceed $0.25 a page.

If the survey is not based on recognized statistical methods, the above guideline does not apply. Instead, the first person who transmits the results to the public during an election period, and any person who transmits them within 24 hours after they are first transmitted to the public, must indicate that the survey was not based on recognized statistical methods.

Question 41. What is the situation when the media receives election survey results without any knowledge of the methodology used?

The Act does not specifically address this situation. However, it would be in keeping with the objectives of the statute that if the media chooses to report the results, it should indicate that it does not know the methodology used for the survey.

Question 42. Are there any restrictions on the broadcasting of opinion surveys on election day?

Answer: Yes. Subsection 328(2) of the Act states, “No person shall transmit to the public, in an electoral district on polling day before the close of all of the polling stations in that electoral district, the results of an election survey that have not previously been transmitted to the public”.

Question 43. Are there any restrictions on advertising placed by persons other than candidates or political parties?

Answer: Yes. Sections 349 to 362 of the Canada Elections Act govern third-party advertising. Any third party that spends $500 or more on election advertising is required to register with Elections Canada and disclose its contributors.

Third parties are subject to election advertising expenses limits for general elections and by-elections. The base limit for a general election with a 37-day election period is $150,000. Of that amount, no more than a base limit of $3,000 can be incurred to promote or oppose the election of one or more candidates in a particular electoral district. Base limits are multiplied by the inflation adjustment factor in effect on the date the writs are issued. The inflation adjustment factor in effect from April 1, 2015 to March 31, 2016 is 1.372. If the election period is longer than 37 days, the limits are also increased by 1/37th for each day in excess of 37 days. For this election period, which will last 79 days, the general limit will be $439,410.81 and the local limit will be $8,788.22.

Broadcasters are free to accept and run third-party advertising during an election. They have no obligation to do so, but if they choose to, they should ensure that such ads identify the third party. Section 352 of the Canada Elections Act states, “A third party shall identify itself in any election advertising placed by it and indicate that it has authorized the advertising.”


Toronto, August 3, 2015

Original signed by

Peter S. Grant
The Broadcasting Arbitrator